Ziekte & arbeidsongeschiktheid

Hoeveel gezichten heeft verzuim? Bied richting aan herstel!

Waar ben je naar op zoek?
Handige kennis

Bij ziekteverzuim komt er veel op een leidinggevende en medewerker af. Natuurlijk houdt het herstel hen bezig. Daarnaast krijgen ze te maken met allerlei regels over het doorbetalen van salaris en hervatten van het werk (‘re-integratie’). Het stappenplan helpt leidinggevende en medewerker inzichtelijk maken wat zij wanneer moeten doen.

Wat doe je bij ziekteverzuim?

 • De medewerker meldt zich ziek bij zijn leidinggevende, volgens de
  afspraken die daarover zijn gemaakt in het bedrijf en de cao MVT (art. 92
  en bijlage 4).
 • De medewerker doet er alles aan om weer te kunnen werken.
 • De leidinggevende ondersteunt de medewerker om ervoor te zorgen dat
  hij weer terug aan het werk komt. Samen richten ze zich vooral op wat de medewerker wel kan, ondanks zijn klachten. Soms is het nodig om het werk hier (tijdelijk) op aan te passen. Zo proberen zij te voorkomen, dat de medewerker blijvend uitvalt (‘arbeidsongeschikt raakt’).
 • Voor een optimaal herstel hebben medewerker en leidinggevende regelmatig contact. Oók als het ziekteverzuim langer duurt dan verwacht.
 • Samen volgen zij tijdens het ziekteverzuim de regels uit de Wet Verbetering Poortwachter (WVP). De medewerker krijgt het loon tijdens ziekte in principe 2 jaar doorbetaald.

Wat je in elke fase van het ziekteverzuim moet doen, staat beschreven in het stappenplan. Elke stap verwijst met een muisklik door naar meer informatie. Er zijn verschillende betrokkenen die de medewerker en leidinggevende hierbij kunnen ondersteunen, zoals de bedrijfsarts, een HR-adviseur, de verzekeraar, OOMT-coach of Adviseur Werkgeverschap bij OOMT. In het stappenplan vind je ook een overzicht waarin staat welke professional kan meedenken.

Bekijk het stappenplan

Voordat je vertrekt...

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.